Dinamika neba i zemlje

 

Sjećam se kako je želeći mi se narugati pred svima drugima zastavnik u JNA slavodobitno uskliknuo kako neki vjeruju u Boga i da je svemogući. Ako jest, doda on slavodobitno; zašto ne može načiniti brdo bez doline? Uistinu argument dostojan i najvećih umova kroz povijest. No, nisu samo zastavnici u JNA bilo obdareni mudroslovnošću ovoga tipa. Povijest i sadašnjost ih je puna. A biti će ih dok je čovjeka na ovoj zemlji.

Ni sam Isus Krist nije bio izuzet od susreta s ovakvim mudroslovcima. U Matejevom evanđelju  (22, 34-40) susrećemo upravo jednog takovog znalca. On pita Isusa – koja je zapovijed od svih Božjih najveća. Nije problem samo u pitanju već u pokušaju difamacije Isusa pred slušateljima. Isus mu lijepo govori, onako uvijeno da, premda slovi za zakonoznalca, nema pojma o zakonu. Možda poznaje slovo zakona, ali ne poznaje duh i smisao zakona. A duh i smisao je u ovome: „Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim. To je najveća i prva zapovijed. Druga, ovoj slična: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. O tim dvjema zapovije­dima visi sav Zakon i Proroci.«

Ljubav se danas prečesto svodi na osjećaje, čuvstva. I onda jedenog dana ustanovimo da je ponestalo osjećaja i čuvstva, podražaja i zaključimo – nestalo je ljubavi! A apostol Pavao kaže: „ Ljubav nikada ne prestaje“. Središnji događaj sakramenta crkvenog vjenčanja su riječi mladenaca; „ Ja N…UZIMAM tebe….ljubit ću te i poštivat ….i u dobru i u zlu, zdravlju i bolesti…“

Upravo je ključna ta riječ „uzimam“. Činim te dijelom sebe, ti postaješ od sada i moj život u svim ključnim trenutcima moga života.Ključno je to da prihvaćaš u slobodi da netko postaje dio tvoga života u svim trenutcima.

Kada Isus kaže – ljubi Boga – govori nam – ugradi Boga u svoj život i to takvog  kakav jest. Ne stvaraj svoju sliku Boga jer ona nije Bog nego idol, krivobog. U stvorenog ćeš boga – razočarati se. Odbacit ćeš ga. I upravo se tu krije jedan dobar dio uzroka ateizmu. Priznajem nije lako prihvatiti Boga onakvim kakav jest, jer On ne ispunjava uvijek naša očekivanja, naše želje jer ne prihvaća svijet kao „carstvo lutaka“ nego kao svijet slobodnih pojedinaca. I sam kaže: „“Jer moje misli nisu vaše misli, i puti moji nisu vaši puti – riječ je Gospodnja. Visoko je iznad zemlje nebo, tako su visoko puti moji iznad vaših putova, i misli moje iznad vaših misli.” (Iz 55,8-9)

U svojoj prvoj enciklici Bog je ljubav papa Benedikt XVI piše: „ Biti kršćanin nije rezultat neke etičke odluje ili neke velike ideje, nego susret s događajem, s Osobom, koja životu daje novi obzor i presudan smjer.“ Susret i događaj je nešto dinamično stoga je i vjera dinamičnost života a počinje usvajanjem Boga. U tom usvajanju Boga čovjek doživljava vlastitu usvojenost od strane Boga. To je ta dinamika neba i zemlje. Nebo biva usvojeno od zemnika a zemnik od neba.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Živjeti da bi se propovijedalo(1)

OBOSTRANO PODCJENJIVANJE

Početak novog vremena